Szeretettel köszöntünk webáruházunkban

Berzsán Eszti hivatalos oldala

Rólam

Berzsán Eszti

Rólam:

Berzsán Eszti vagyok, író, rajzoló.

Mindig a történet érdekel.
Ki, honnan, hova, hogyan, kivel, miért…? Ezt bogozom, ezt terelgetem, ezt kutatom, szövögetem.
Meg érdekel az egyetemes is. Minden, ami az emberiséget érinti. És érdekel az idő is. A múlt, a régmúlt, a jelen, a múlt hatása a jelenre, a jövőre, no meg érdekel a jövő. Nagyon is. A közeli és a távoli is. Misztikum. Bogarászom az időt, képzeletben járkálok itt-ott, érdekes helyeken, érdekes korokban. Aztán e sétáimat megírom könyveim lapjain, hogy olvashassa a világ. Felnőtteknek való történeteket mesélek felnőtteknek, és gyerekeknek valókat gyerekeknek. Azokhoz rajzolok is.

Nem én választottam az írói, művészi pályát, hanem a pálya választott engem. Kisgyermek korom óta mindig is rajzoltam, így nem volt kérdés a továbbtanulás, művészeti végzettséget szereztem több iskolában is. Számomra az írás, a rajzolás, az adni tudás maga az levegő. Igazi kiváltság, hogy azzal foglalkozhatok nap mint nap, aminek minden pillanatát élvezem. Gyakorlatilag a nap minden szakában alkotok, fejben, képzeletben és gyarkolatban. Minden inspirál, ami körülvesz, ha utazom a városban, vagy hazánk szép vidékein, nézem az embereket, feltöltődöm színekkel, illatokkal, fénnyel, beszívom az érzéseket, hagyom, hogy bármi ér, átjárjon. Aztán egyszer csak minden visszaköszön könyveim lapjairól, vagy rajzaimról.

Hogy melyiket szeretem jobban művelni? Írni, vagy rajzolni…?

Azt szoktam mondani, hogy tulajdonképpen ugyanaz a kettő számomra – szavakkal, vagy vonalakkal rajzolni -, csak a végeredmény lesz más. Amikor úgy érzem, hogy a szó kevés, rajzolok, ha pedig a rajz kerekebb a mondatoktól, írok, nálam egyszerre működik a kettő, így vagyok kódolva: a rajzaim által szavak nélkül mesélek, a könyveimben pedig ecset nélkül, szavakkal festek…

Első mesekönyvem 2019. májusában jelent meg (címe: Felícia a Sellők-szigetén). Ez egy fontos mérföldkő volt az életemben, ugyanis e klasszikus hangulatú, verses mesémmel megnyitottam az írás kapuját, melyre oly nagyon vágytam már évek óta, és ráléptem a saját utamra, amin haladnom kell előre, míg csak lehelet van a torkomban. 2019-től folyamatosan dolgozom újabb és újabb könyveimen. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt írok. Eddig öt könyvem jelent meg, három mesekönyv, egy felnőtteknek szóló novellás kötet, és egy 610 oldalas regény, mely szintén felnőtt irodalom. Azt mondják, akik ismerik a munkásságomat, hogy írásaim ugyanolyan szenvedélyesek és érzelemmel teltek, mint képeim, melyeket nézegetve átáradnak az érzéseim, amiket az alkotás iránt-és közben érzek, és hogy élnek a vonalaim a papíron… én emiatt nagyon boldog vagyok, mert ez nekem szerelem, és mert szerintem csak úgy érdemes bármit is csinálni, ha abba bele tudjuk tenni mindenünket: érzéseinket, vágyainkat, álmainkat, és minden tudásunkat. 

Írni akarok. Írnom kell. Az írásaim felüdítik, kiragadják az olvasót a mindennapokból, feltöltik, új élményekkel, színekkel ajándékozzák meg. Erre pedig nagy szükség van ebben az egyre inkább ellélektelenedő, felgyorsult, zakatoló, szinte már teljesen online-ná váló világban. Facebook és Instagram oldalaim (@esztiberzsan néven találtok meg Instagramon és Eszti Berzsán – író, illusztrátor néven a Facebookon) oázisok, ahol jó megpihenni. Így vezetem őket, egyfajta személyes, saját magam által illusztrált blogként, naplóként, ahol megosztom személyes gondolataimat, a könyvek írásának kulisszatitkait, élményeimet, érzéseimet őszintén, ahogy azok éppen vannak. Az, hogy hét éve nap mint nap írok, publikálok, rajzolok, és a követőimmel napi kapcsolatban és kölcsönhatásban vagyok, hogy rengeteg levelet kapok, őszinte, kedves, támogató szavakat, hogy aktív és pezsgő mindkét internetes közösségi oldalam, szárnyakat ad nekem, és hatalmas erőt munkám folytatásához. Azzal, hogy megnyitottam közösségi oldalaimat hét évvel ezelőtt, megnyitottam az én titkos alkotóműhelyem kapuját, és mindazt, amit magamnak rajzolnék, azóta megosztom a világgal. Ez egy nagyon izgalmas, egyben felemelő érzés, és egyfajta közösségi játék is köztem és követőim közt. Kitárni, őszintén megmutatni mindazt, amit érzek, elgondolkodtatni, éreztetni, üzenni, gyönyörködtetni… számomra ez a művészet. 
Nem kizárt, hogy a jövőben a divat világába is berajzolom majd magamat saját termékekkel, kollekciókkal, melynek egy része már látható webshopomban. A vonalak művészete, a figurális alkotás ugyanúgy az én világom, mint az elvontabb, absztrakt művészet. Úgy érzem, hogy mindent ki tudok fejezni vonalakkal, színekkel, melyek az univerzum ajándékai az emberek számára, hogy teremteni tudjanak a felületeken. Szeretem az erős, változó vonalvastagságot, az érzékeny, többször húzott vonalakat, a be nem fejezett képeket, a lendületet, a grafikus elemeket, a ceruza eseteges karcolásait, a ritmusos, mégis első ránézésre kusza vonalak váltakozását az egyenletes, finom, szabadkézi vonalak ölelésében a papíron. Szeretem a digitális varázslatot, ami 100%-osan kézi, mégis teljességgel modern és vibráló. Szeretem mesterien művelni a szakmámat, mely számomra hivatás és szenvedély.
2016 óta rendszeresen kiállítok önálló kiállítások formájában. Új és új tárlatokkal jelentkezem, melyek olyan képeket mutatnak be, amik addig sehol máshol nem voltak láthatóak, még az online felületeken sem. Kiállításaimon megtalálhatóak digitális alkotások és analóg, hagyományos eszközökkel készített festmények is. Azt vallom, hogy ma, a 21. században nem számít, hogy egy alkotás milyen eszközökkel, eljárással készült. Az a lényeg, hogy hasson: hogy éreztessen, elgondolkodtasson, és elvégezze azt a küldetést, amiért alkotója megteremtette és lélegezzen, éljen a kép. 
A mesevilág azé, aki szereti a meséket! Én mindig is szerettem a meséket. Kislány koromban hosszasan nézegettem a mesekönyveket, újra és újra a kedvenceimet. Aprólékosan böngésztem a képek részleteit. Aztán pedig megalkottam a saját meséimet. Mind a mai napig élvezem a teremtés energiáját az üres lapon. A meseillusztráció – ahogy a jó mese is – bizony akkor jó, ha profi, ha igényes, ha lüktet benne a kreativitás és az élet, ha egyedi és különleges. Csak így érdemes! Ehhez viszont elengedhetetlen a folyamatos felfedezés, fejlődés, a határaink tágítása és fantáziavilágunk táplálása, ami pedig kitartó és szorgalmas munkát igényel. Ha mesebeli lényeket, különös, titokzatos tájakat kelthetek életre, én is belekerülök a képbe és míg meg nem rajzolom, csodálatos kalandokban veszek részt. Attól jó egy mese, ha érzem rajta azt, hogy aki írta, valóságosnak érezte közben, hogy olyan világot teremtett, ahova bármikor elmehetnék én is… én ilyen meséket írok. Klasszikus érzékkel nyúlok a meseíráshoz-rajzoláshoz, de mivel modern, mai világban élek, a legmodernebb eszközökkel dolgozom úgy, hogy a gyerekek megszeressék új kedvenceiket… . 

Arra a kérdésre pedig, hogy vajon meddig tart majd az én alkotó tevékenységem, mi a jövőképem, nagyon egyszerű a válasz: míg élek. Az emberi lét oly rövid, tiszavirág élet, néhány évtized csupán… ki kell használni az időt, ami adatik, és jóra kell használni! Én ezt teszem, épp halmozom fel azt az életművet, amit majd egyszer, egy remélhetőleg nagyon távoli jövőben itt hagyok majd magam után, hogy a könyvek lapjairól, a képeim vonalaiból, figuráim szemeiből és mosolyából utólag is megismerhető legyen a lelkem, amit kivétel nélkül minden alkotásomba belerejtek.

Írás, rajzolás nélkül elképzelhetetlen számomra a létezés.

Illusztrációim művészi nyomatok formájában megvásárolhatóak, könyveim a webshopon rendelhetőek! 


Biográfia:

1985. február 20-án születtem Budapesten.

Művészeti tanulmányok:

 • 1991-1999. Általános Iskolai rajzkör
 • 1991-1999. Magántanulmányok, MS meseterkör
 • 1999-2002. Teleki Blanka Gimnázium, rajz tagozat
 • 2002-2003. Szinyei-Merse Pál Gimnázium
 • 1999-2003. Magántanulmányok, Montázs Rajziskola
 • 2003-2004. Magántanulmányok, festészet
 • 2004-2006. Dekoratőr Iskola, grafika szak
 • 2008. GTB Kiadványszerkesztő Iskola, grafika szak

Események:

 • 1999. Első önálló kiállítás, Szabó Ervin Gyermekkönyvtár, Budapest
 • 2002. Koncert-kiállítás est, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
 • 2016. január: Elindul az Eszti Berzsán Illustrations oldal a Facebook-on és az Instagramon
 • 2016. október: Hajdúböszörmény, egy napos kiállìtás a grafikáimból és vásár
 • 2016. december:  Zsűritag, Református Szeretetszolgálat, Országos gyermekrajzpályázat
 • 2017. március: Max Mara tavaszi show, Budapest, Andrássy úti szalon, egész napos élő rajzolás
 • 2017. december: RTL Klub, Reggeli interjú Peller Annával&Garami Gáborral (‘Celeb vagyok, ments ki innen’ állatos illusztráció sorozat)
 • 2018. március 23. Önálló Kiállítás és az Eszti Berzsán Illustrations második születésnapja: ‘Egy csillag képmeséi’, Puskin Kávéház, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 2., Tárlatvezetés és közönségtalálkozó: április 6. 18h-tól a helyszínen
 • 2018. október, Bye Alex énekes-dalszerzővel, a 2018-as X-faktor mentorával közös munka, x-faktoros képregényeket, képsorozatokat készítettem a mentorokról, melyek nagy népszerűségre tettek szert, ötlet: Bye Alex, rajz: Berzsán Eszti (a grafikáim megtekinthetőek a mentorok: Radics Gigi, Bye Alex, Gáspár Laci, Puskás Peti Instagram oldalain, illetve saját Insta és Facebook oldalaimon)
 • 2018. november 24. Önálló kiállítás: ‘Álmodók’, 8 vadonat új kép, 8 személy, 8 álom. Bp. V. ker. Sas u. 25. Pecsenyés étterem kiállító udvar, megnyitó: nov. 24. du. 13h-tól.
 • 2019. január 18. Önálló kiállítás: ‘Egy Csillag képmeséi’, 14 kép. Óbuda, Semmi Extra és egy kis kert. A kiállítás megtekinthető egy hónapig a helyszínen.
 • 2019. március Önálló akril festmény kiállítás és az Eszti Berzsán Illustrations harmadik születésnapja: Puskin Kávéház, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 2.  A kiállításon 9 új akril festmény szerepel, melyek egy hónapig megtekinthetőek a helyszínen. (Festmények: akril, vásznon, kiegészìtő fém és textil elemekkel, arany-fekete-fehér szìnvilágban)
 • 2019. május Megjelenik első saját mesekönyvem: ‘Felícia a Sellők-szigetén’
 • 2019. május 16. du. 16h, ‘Felícia a Sellők-szigetén’ c. mesekönyvem bemutatója és a könyv illusztrációiból rendezett kiállítás megnyitó eseménye. Budapest, 14. ker., Tipegő utca 3-5., Tipegőkert bölcsőde. 

 

 • 2019. Ősz. Megjelenik első novellás kötetem, az ÉJFÉLI NOVELLÁK 15 írásommal, 15 illusztrációmmal.
 • 2019. November. Megjelenik ‘A két kiscica karácsonya’ c. MESEKÖNYV, melyet én írtam és rajzoltam, hozzá tartozó fejlesztő, foglalkoztató könyvvel.
 • 2020. Április. A pandémiára válaszul megjelenik a Vírusölő Titkos Hősök c. AKCIÓMESE-ÉS FOGLALKOZTATÓ KÖNYV, a pandémia feldolgozását segítő mesekönyv gyermekek számára. (Óvodás és kisiskolás korosztály számára készült színező, játékos foglalkoztató, fejlesztő és összefüggő mesekönyv!)
 • 2020. Augusztus. Megjelenik ‘A két kiscica és az unikornis bébi’ c. MESEKÖNYV, A KÉT KISCICA KÖNYVEK második darabja, hozzá tartozó fejlesztő, foglalkoztató könyvvel!
 • 2021. Augusztus. Megjelenik a BORBÁLA GYŰRŰJE c. 610 oldalas regény, szerelem, nyomozás, utazás, érzelmek, döntések, igaz barátságok, múlt-jelen, Párizs-Budapest.
 • 2022. március 8-ától publikálom a Magyar lélek sorozatot hungarikumainkkal, magyar értékeinkkel, egyedi rajzi világgal. Májusban megjelenik a 2023-as ÉVES NAPTÁR a Magyar lélek sorozat képeivel. 
 • 2022. megjelenik az Egy csepp varázslat művészeti album a gyűjtemény képeivel. 
 • 2023. május 9. Az első Magyar Lélek kiállítás megnyitója Szentesen a Tóth József Színházban du.17 órakor, pódiumbeszélgetés is volt a megnyitó keretében, ahol jobban megismerhetett a közönség.
 • 2023. Augusztus 3. A második Magyar lélek kiállítás megnyitója és a Szerelmem Elena Martinus c. regény bemutatója. Sellye Városi Művelődési Ház.
 • Szeptember 22. A harmadik Magyar lélek kiállítás megnyitója és a Szerelmem Elena Martinus c. regény bemutatója. Tárnoki Közösségi Színtér, Heinrich Antal Közösségi Színtér és Könyvtár. 

 

 • JÖN: Egy sellős regény, és Tina - regény felnőtteknek, Magyar lélek művészeti album I., II.